Hoe klein Paul ook is, hij redt levens, en dat zonder zelf een echt mens te zijn. Wat dit allemaal met productinnovatie te maken heeft? Meer dan je zou denken.
Deze week was ik met Health Innovation Park op de Medica in Düsseldorf. Een goed georganiseerde reis met een gezellige bus vol van (Oost-) Nederlandse ondernemers uit de medische branche – het is een echte aanrader en een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden.
Trends van de Medica 2019
Voor mij stond vooral research op het programma. Wat zijn de nieuwe trends en wat zijn er allemaal voor inspirerende nieuwe oplossingen? Van de presentaties en paneldiscussies is me vooral Paul blijven hangen.
Als je nog nooit een prematuur geboren baby van dichtbij hebt gezien is dat nogal wat. Paul is een superrealistische simulatiepop van een te vroeggeboren kind. Hij is ontwikkeld door kinderarts en neonatoloogJens-Christian Schwindt.
Het is een fantastisch voorbeeld van de positieve impact van goed doordachte en uitgevoerde productinnovatie:
Wat artsen van piloten kunnen leren
Jens trok in zijn inleiding een interessant vergelijk tussen geneeskunde en de luchtvaart. Beide kennen hoog-risico situaties waarin mensenlevens moeten worden beschermd; snel en zonder fouten te maken.
Anders dan artsen moeten piloten ieder half jaar in een simulator stressvolle scenario’s trainen om hun licentie te mogen houden. De verantwoordelijkheid die op de schouders van hen en hun teams rust is enorm.
Precies daarom moet iedere handeling een automatisme zijn, ook wanneer deze onder onvoorstelbare druk wordt uitgevoerd. Om dat te oefenen is een simulatie samen met je team een uitstekend middel.
Het dilemma
Gek genoeg bestaat er blijkbaar in de (Duitse) geneeskunde, zodra de opleiding is afgerond, geen verplichte training voor hoog-risico spoedgevallen, zoals bijvoorbeeld het stabiliseren van een onvoldragen kind in de neonatologie.
Bij zo’n ingreep is er niet veel tijd om alle nodige handelingen uit te voeren, en is er weinig speelruimte voor fouten.
Omdat vroeggeboortes nauwelijks te plannen zijn, moet het team op elk willekeurig moment alert en capabel zijn.
Het behandelteam moet niet alleen weten wat het moet doen. Het moet ook goed op elkaar ingespeeld zijn door de complexe en veeleisende handelingen regelmatig te oefenen.
Paul de held
De simulatiepop is daarom zo realistisch mogelijk gemaakt. Dat helpt niet alleen bij de fysieke handelingen.
Juist het realisme helpt om ook de heftige emoties tijdens de ingreep naar boven te laten komen. Deze typische reacties worden zo concreet doorvoeld en zodoende beheersbaarder gemaakt.
Dit alles in een veilige omgeving te kunnen trainen, zonder daadwerkelijk levens in gevaar te brengen, is goud waard.
Paul is verder een echt hightech poppetje. Met 3D-geprinte luchtwegen, verschillende sensoren, pols- en adembewegingen en een heleboel voorgeprogrammeerde scenario’s.
Door de ingebouwde batterij en antennes is Paul volledig kabelvrij te gebruiken. En zijn armen en benen zijn vervangbaar om bijvoorbeeld het leggen van een infuus te kunnen oefenen.
Met name door de menselijke factor te behartigen en Paul zo levensecht mogelijk te laten lijken en gedragen heeft het zoveel meerwaarde.
Nu is er een effectieve oplossing voor het trainen van hoog-risico scenario’s in te neonatologie.
Kudos voor Jens-Christian Schwindt en zijn team van SIM characters!