Changing the Game – zo creëer je het perfecte sprintteam

Geert Brookman is R&D manager bij Repak, een Drents bedrijf gespecialiseerd in dieptrek verpakken.
Hun robuuste verpakkingsmachines worden wereldwijd voor hun betrouwbaarheid en flexibele inzetbaarheid gewaardeerd, vooral in de voedselindustrie.

In dit interview geeft tips Geert hoe hij het juiste team koos voor een sprintweek bij sixfoot-four en de ProductStrategen.

Wat was er bijzonder aan de samenstelling van je sprintteam?

Ik had het perfecte team: waaronder een aantal ontwikkelaars die weten hoe de machine werkt, maar niet hoe je hem bedient.

Dan iemand vanuit service en troubleshooting. Hij komt in het veld alle mogelijke afwijkingen tegen die opgelost moeten worden.

Plus de software engineer, die ook mede de grondlegger is van het bestaande platform.

En tenslotte de directeur-eigenaar. Om het DNA van het bedrijf boven water te houden en om ervoor te zorgen dat wij de besluiten kon nemen op het juiste moment.

Wat werkte goed in deze opzicht?

Wat echt goed werkte was het vertalen van alle wensen en eisen van het gebruikersscenario en van alle verschillende gebruikersgroepen, terug naar één scenario wat je in een prototype vangt.

Daarmee forceer je een aantal keuzes. Je gaat er heel bewust mee om en combineert zo veel mogelijk. Tegelijkertijd ben je heel gericht bezig. Dat scheelt enorm in de tijd.

Hoe vond je team de sprintweek?

De eerste dagen werden als zwaar ervaren. Omdat je kennis echt op de proef wordt gesteld. Het is veel wat je moet spuien. Het is overweldigend en dat kreeg ik ook terug.

Ik merkte dat er een behoefte was om ’s avonds toch nog even te bellen met de vraag “wat is er nu eigenlijk allemaal gebeurt vandaag?”. Maar dan heb ik het vooral over de eerste twee dagen.

Op de woensdag ga je al keuzes maken en trechteren. Dan wordt het concreet. Daar voelt iedereen zich ook – tenminste in mijn teamsamenstelling – veel comfortabeler bij.

En dan de donderdag, wanneer je gaat bouwen, ja dan is natuurlijk iedereen vol energie.

Hoe waren de interviews op de vijfde en laatste dag voor je team?

Alle teamleden waren allemaal enthousiast. Daarnaast waren de ervaringen verdeeld. De ene heeft het ervaren als een soort van ontspannen dag om terug te kijken naar de week: wat is daar nu eigenlijk uitgekomen en hoe reageert men erop?

En de andere, die had juist ’s middags om drie uur dat hij helemaal op was. Het was voor hen echt de laatste spanningsboog die nog paste in de week.

Vergeleken met je traditionele manier van werken, wat was het grootste verschil voor jou en je team?

Normaalgesproken lopen projecten langere tijd parallel. Dan heb je een hele gespreide aandacht. Zo’n sprintweek is heel intens. Je concentreert heel erg je capaciteit en je hebt alle focus op het ene project.  Dat is echt een omslag.

Wat bleek achteraf gezien heel erg nuttig of waardevol te zijn?

Ik was uiteindelijk positief verast over de eenvoud van onze oplossing. In de eerste twee dagen, leek er eigenlijk geen oplossing te komen. Dan zit je zo ver af van wat je wil bereiken dat je eigenlijk soms nog even het gevoel hebt “waar gaat dit heen en krijg ik überhaupt wel iets”.

Als je dan ziet hoe concreet het was op de vrijdag en hoe eenvoudig eigenlijk de oplossing voor een complex vraagstuk is geworden. Dat vond ik waanzinnig.

Lees in het eerste deel van Geerts interview over zijn ervaringen en het verassende resultaat van een sprintweek bij sixfoot-four.

Franziska Faoro avatar