Boekenlijst voor productinnovatoren

Als ik maar drie boeken mocht meenemen naar een eiland voor productinnovatie, dan zijn deze drie titels mijn absolute topfavorieten:

“Escaping the Build Trap”

van Melissa Perri

Als product- of innovatiemanager mag je dit boek echt niet missen. Je herkent het zeker: er moeten steeds meer nieuwe features voor je product geleverd worden; iedereen is druk om de deadlines te halen. Niemand staat er meer bij stil om te kijken waar het bedrijf eigenlijk naar toe gaat. Zijn dit soort producten wel de juiste keuzes om de businessgoals te bereiken? De race voor de klanten is op den duur zo niet te winnen.

Bedrijven die alleen maar op features gefocust zijn in plaats van op de waarde die deze features vertegenwoordigen, vallen snel in de “build trap”. Opeens is de planning belangrijker dan goed naar de behoeftes en wensen van je doelgroep te luisteren.

In dit boek betoogt Melissa Perri hoe je met een optimaal opgezette productstrategie echte klantproblemen oplost en tegelijkertijd je bedrijfsdoelen haalt. Wanneer je hele organisatie productgeoriënteerd werkt, komt dit ten goede aan je klanten én je bedrijf.

Melissa legt uit hoe je een productorganisatie opzet die meegroeit. Hoe productstrategie de bedrijfsvisie en economische activiteiten met de productontwikkeling verbindt. Hoe je de juiste kansen identificeert en vervolgens gebruikt om waarde te creëren voor je bedrijf en je klanten. En hoe je dit met een iteratief productinnovatiekader bewerkstelligt, keer op keer.

Dit boek zit bomvol met nuttige tips en trucs om meteen aan de slag te gaan. Talloze voorbeelden uit de praktijk zullen je helpen je team voor productmanagement te enthousiasmeren. De heldere en duidelijke taal is bovendien erg prettig om te lezen. Een echte aanrader!

“Scramble”

van Marty Neumeier

Voor degene die graag verhalen lezen, zal dit bedrijfsstrategieboek mooie vakantielectuur zijn. Marty Neumeier verweeft in dit boek zijn ervaringen als bedrijfsconsultant met agile strategie in een meeslepend businessthriller.

Dit is het verhaal van een versgebakken CEO die grootse beslissingen moet nemen: hij en zijn team moeten binnen vijf weken hun gehele bedrijfsmodel overdenken. Of alles verliezen. De tijd loopt – kunnen zij het halen?

Met agile strategie wordt de traditionele aanpak voor merk- en visieontwikkeling ondersteboven gegooid: in plaats van lineair werk je holistisch. Met je team, niet vanuit het leiderschap. Je gaat op zoek naar ruwe antwoorden op slimme vragen in plaats van juiste antwoorden op irrelevante vragen. Het voelt meer als jazz spelen dan naar klassieke muziek luisteren.

Waarom zo’n radicale aanpak? Om als bedrijf te kunnen blijven bestaan, is het niet meer voldoende om reeds geschreven noten te volgen. Bedrijven moeten veel meer een volledig nieuwe toonsoort bedenken.

Marty heeft een pakkend verhaal geschreven waarvan je achteraf pas doorhebt hoeveel je ervan geleerd hebt. Hij maakt hierbij gebruik van een van onze meest menselijke eigenschappen: niemand kan een goed verhaal weerstaan. Het boek is trouwens ook als luisterboek beschikbaar – net zo handig.

“Sprint”

van Jake Knapp

Inmiddels een echte klassieker voor iedereen die met innovatie te maken heeft, daarom mag dit boek uiteraard niet missen in mijn lijst. De ondertitel “How to solve big problems and test new ideas in just five days” klinkt misschien een beetje hoog gegrepen, maar dit boek is een ware schat.

Jake heeft een innovatieproces ontwikkelt dat je echt gaat helpen. Door design thinking toe te passen op het hele ontwikkelingstraject en dit vervolgens in te dampen in vijfdaagse sprints levert hij een waardevolle handleiding voor effectieve productinnovatie.

Op de eerste dag wordt de vraagstelling grondig onder de loep genomen. Kijk je wel naar het juiste probleem of zit er misschien iets heel anders achter? Interviews met stakeholders en experts geven die dag waardevolle inzichten waar de uiteindelijke focus moet liggen.

De tweede dag bevat het snelle schetsen van verschillende oplossingen voor het probleem. Jake geeft hierbij onmisbare tips en trucs voor groepssessies en hoe je ineffectief en misleidend groepsdenken vermijdt. Alleen hiervoor is dit boek al de aanschaf waard.

De derde dag is volledig gewijd aan het besluitvormingsproces. Door belangrijke stakeholders vanaf het begin al te betrekken en mee te nemen in het proces, wordt gewaarborgd dat het project ook nadat de sprint is afgelopen niet aan momentum en draagvlak verliest.

Op de vierde dag wordt gebouwd! Niet het echte hele product, maar een realistische façade. Net genoeg om de belangrijkste ideeën te kunnen testen met je doelgroep.

Dag vijf is het zo ver: met vijf testpersonen uit je doelgroep wordt je idee meteen getest. Dit soort kwalitatief onderzoek levert je waardevolle inzichten op of je wel op de goede weg bent met je oplossing en op welke punten je in de volgende ronde moet focussen.

Toen ik de titel voor het eerst las, vond ik hem nogal overdreven en had het boek daarom eerst laten liggen. “Don’t judge a book by its cover”, dit is zeker waar. Inmiddels zal ik niet meer zonder mijn Sprintboek willen. Het is echt een enorm waardevolle toevoeging aan de gereedschapskist van de ProductStrategen en zal je zeker ook goed op pad helpen.

Voor welke boeken je ook kiest, ik wens je heel veel leesplezier en succes bij het toepassen!

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links van managementboek.nl.

Franziska Faoro avatar